Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” din satul Cotârgaci, construcție din bârne de stejar, a fost biserica cu același patron din orașul Botoșani, construită în anul 1770 cu cheltuiala familiei Ștefan și Elena Stihi.
Biserica a stat în Botoșani până în anul 1863, când s-a terminat construcția actualei biserici „Sfinții Voievozi” din Botoșani, construcție din cărămidă. După această dată biserica de lemn din Botoșani a fost desfăcută, transportată și refăcută în satul Cotârgaci cu cheltuiala lui Alecu Miclescu, proprietarul moșiei în acea perioadă. Cărțile de cult și clopotul mare pentru această biserică au fost aduse de la biserica din satul Cervicești, a cărui moșie era în proprietatea aceluiași Alecu Miclescu. Pentru aducerea și înzestrarea bisericii satului Cotârgaci, locuitorii au fost îndatorați să presteze munci agricole proprietarului moșiei.
În anul 1884 biserica a fost acoperită din nou cu șindrilă cu cheltuiala proprietarei moșiei, Adela Cănănău, și s-a refăcut clopotnița. În anul 1902 s-a acoperit biserica din nou și s-a refăcut clopotnița, de către administratorul moșiei, Vasile F. Călinescu, și cu contribuțiile enoriașilor.
Biserica din satul Cotârgaci a suportat reparații periodice fiind declarată monument istoric.
În perioada 1992-1993, cu aprobarea Departamentului Monumentelor Istorice, s-a îmbrăcat exteriorul bisericii cu draniță, prin strădaniile epitropului Harbuzaru Dumitru, cu cheltuiala credincioșilor.
Cel dintâi preot al bisericii din satul Cotârgaci a fost Gheorghe Ionescu, până în anul 1895. Din anul 1894 Prohia Cotârgaci are ca filie biserica satului Dorobanți. În perioada 1896-1898 aici a fost paroh preotul Ioan Diaconescu venit și plecat la Unțeni. În perioada 1898-1901 parohia Cotârgaci a fost vacantă, fiind suplinită de preotul Dimitrie Arbore, paroh la Parohia Nicșeni. La 30 ianuarie 1901 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Cotârgaci Gheorghe Groza.
Din anul 1901 Parohia Cotârgaci primește ca filii satele Roma de Sus și Roma de Jos iar satul Dorobanți trece filie a Parohiei Nicșeni.
Biserica a fost reparată în anul 1908 și în 1930 avându-l paroh pe preotul Gheorghe Groza (redat în forma Grozea).
Din anul 1941, pentru o perioadă scurtă, biserica din Cotârgaci a fost filie a Parohiei Leorda-Soroceanu apoi a devenit filie a Parohiei Roma, fiind deservită de preoții acestor parohii.
Așa au slujit în biserica satului Cotârgaci preoții: Ionescu Gheorghe, Cumpătă Octav, Vieru Aristotel, Duceag Emilian, ultimii trei, pe rând, parohi, la Parohia Roma.
După reorganizarea Arhiepiscopiei Iași, inițiată de Înaltpreasfințitul Mitropolit Daniel, începută din 1992, s-a reînființat Parohia Cotârgaci, la care, în anul 1995, a venit paroh preotul Lazăr Ovidiu, care prin jertfă și preocupare, într-o perioadă scurtă, a schimbat imaginea bisericii satului: a construit gardul împrejurul bisericii, a construit clopotnița la intrarea în curtea bisericii, a construit casă parohială.
Pentru realizarea acestor lucrări a reușit să antreneze și o parte dintre credincioșii, care, până la venirea sa în parohie, așteptau un preot vrednic, care să lucreze cu dăruire în satul lor. Dumnezeu le-a împlinit așteptările.